O počasí...

20. červenec 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ať je horko nebo zima, stěžujeme si. Poukazujeme na rozmary počasí a hledáme abnormálnosti zcela normálních jevů.

Je zvláštní, jak k počasí přistupují média. Ale nejen média, v podstatě každý člověk. Ovšem mediální pohled na počasí v okurkové sezóně mě docela baví.

Když je horko, vyrojí se spousta zpráv o tom, jak by se kdo měl chránit a čím, jak dodržovat správný pitný režim, jak je málo vody, a že taková horka jsou důsledkem globálního oteplení. A také o potížích zemědělců. Média předkládají katastrofické scénáře ohledně houbařské sezóny.

Když prší a je chladno, píše se o nevydařených dovolených, problémech hotelierů a provozovatelů koupališť, čeká se na první povodňové stupně, rozmary počasí se dávají do souvislosti s kácením deštných pralesů. A také se píše o potížích zemědělců. Na druhou stranu se v novinách objevují fotografie nevídaných hub s tvářemi rozesmátých sběračů těchto lesních plodin.

Mám ale pocit, že člověk není s počasím spokojený vůbec, ať je takové nebo onaké. V sobotu si stěžuje, že je mu horko a přeje si pár kapek deště. Když mu počasí o dva dny později vyhoví a teplota klesne na 20 stupňů, tak se podivuje nad tím, co je to za léto. Nedejbože ale aby začalo pršet! To pak kromě dešťových kapek padají také silná slova.

Možná by ke spokojenosti všech pomohlo stálé klima: polojasno, teplota do 25 stupňů, mírný vítr od jihozápadu, ráno a večer vlahý deštíček, aby nebylo moc sucho. Trochu takový skleník. Ale věřím tomu, že do týdne by se stejně začalo na počasí hromadně nadávat. A psát o potížích zemědělců...

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.