O policistech rozhodne inspekce do deseti dnů

10. únor 2006
Zprávy , Zprávy

Inspekce ministerstva vnitra chce do deseti dnů uzavřít případ ostravských policistů, kteří rozbuškou zranili dvojici mladých lidí. Loni na podzim ukazovali v hale jedné z ostravských firem veřejnosti svůj výcvik. Použili při tom i rozbušku, která zasáhla diváky. Žena utrpěla popáleniny prvního stupně její přítel měl potíže se sluchem.

Rozbuška P1 slouží policejním specialistům jako donucovací prostředek. Obsahuje černý střelný prach. Je v ní zhruba 14 trubiček, které se při aktivaci rozletí všemi směry. Při předváděcí akci ostravských policistů zasáhla i 23letou Petru Mlčochovou. "Propálilo mi to oblečení, dokonce i podprsenku, která byla naštěstí vyztužená, jinak bych asi dopadla mnohem hůř. Poodstoupili jsme bokem a čekali na příjezd záchranky, dívala se na svou zkrvavenou ruku a byla jsem v šoku," vzpomíná na hrůzný zážitek.

Logo

Jestli budou policisté čelit trestnímu stíhání, bude jasné koncem února. "20. února má být státnímu zastupitelství doručen spis a poté státní zástupce zváží, zda zahájí trestní stíhání a proti kterému z policistů a pro jaký trestný čin," potvrdil státní zástupce Alois Dlouhý.

Šéfové ostravské policie loni v říjnu svolali kvůli celé události mimořádnou tiskovou konferenci. Udělali to ale až poté, co se na případ začali dotazovat novináři. V běžných informačních policejních servisech o tom nebyla ani zmínka. Zástupce ostravského policejního ředitele Jiří Veselý tehdy popsal celou situaci takto: "Jsou tam dohady, zda došlo k nějaké předčasné explozi nebo že se odrazila od zadního kola směrem k divákům."

Po několikaměsíčním šetření podezírá Inspekce ministra vnitra dva ostravské policisty ze zneužití pravomocí veřejného činitele a ublížení na zdraví. Jak upřesnil státní zástupce Alois Dlouhý, čeká se na poslední expertízu policejní rozbušky. "Inspekce vyslechla celkem 18 osob a vyžádala si několik expertíz, ta poslední není ještě vypracována. Inspekce proto požádala státní zastupitelství, aby lhůta prověřování byla prodloužena do 20. února. Státní zastupitelství této žádosti vyhovělo," upřesnil Alois Dlouhý.

V loňském roce dostalo výpověď 11 severomoravských policistů pro porušení služební přísahy.

autor: ada
Spustit audio