O povodních, hokeji a Petru Mukovi

26. květen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Někdy je zajímavé se ve shonu všedních dnů mírně pozastavit a ohlédnout se za tím, co se v poslední době přihodilo. A dát si věci hezky do řady, za sebe... Někdy můžou připomínat sinusovou křivku, kterou známe z matematiky - chvíli nad čarou, chvíli pod ní.


Jednou jsi dole, jednou nahoře, zpívá se v proslulé písni Voskovce a Wericha. Tato životní perioda provází každého z nás. Kdybychom si ji měli graficky představit, někdy by to byla stužka téměř rovná, s malými vlnkami. Někdy je ale zvlněná, jako rozbouřené moře.

Kdybychom měli takovouto křivku společnou, jako obyvatelé kraje, či republiky, v těchto dnech by právě připomínala oceánský příboj. Ale události posledních dní byly spíše smutné, charakteristické pro ně bylo, že rychle navazovaly jedna na druhou.

Například, když jsme šokovaně sledovali pád letadla s polskou elitou ve dnech výročí Katyně. Pak všem zamotal hlavu kouřící vrcholek sopky na Islandu, který bezmála zastavil leteckou dopravu. Smutek se vloudil do našich srdcí i odchodem letitého ochránce občanů Otakara Motejla. Ani jsme se z této události nestačili vzpamatovat, a udeřily na nás deště, které ve svém neúnavném smáčení východního cípu republiky ne a ne přestat. Mnoho lidí prožilo bezesné noci, ať už ti z Novojičínska, kteří měli v čerstvé paměti události z loňských bleskových záplav, nebo v současnosti nejvíce postižení občané z Karviné a Bohumína. Sotva se obloha vyjasnila, začaly mnoho domů ohrožovat pro změnu sesuvy podmáčené půdy.

Pak se sinusoida prudce obrátila, a to když čeští hokejisté s neuvěřitelným nasazením a entusiasmem vyhráli mistrovství světa. Věřím, že v tu chvíli byla k televizním obrazovkám či reproduktorům doslova přilepena většina lidí, i těch, které tento sport třeba vůbec nezajímá. Příjemný zážitek ale střídá další smutek, a to protože tento svět opouští mladý zpěvák, který kupříkladu mě provázel mým dětstvím a dospíváním - Petr Muk...

Na konci tohoto týdne nás všechny čeká závažné rozhodnutí - volby do poslanecké sněmovny. Touto volbou si zvolíme cestu České republiky na dlouhou dobu dopředu. A tady, narozdíl od všech smutných i radostných událostí výše jmenovaných, můžeme ovlivnit, zda se pak budeme nacházet na spodní, anebo horní straně zmíněné sinusoidy. Tak si přejme, ať je naše rozhodnutí správné.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.