O sbírkách a daních

16. září 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už potřetí se do ulic asi tří set měst vydaly světlušky. Mladí lidé oblečeni do kostýmů s tykadly a krovkami vybírají peníze v rámci celonárodní sbírky s názvem Světluška, kterou pořádá Nadační fond Českého rozhlasu. Nejen o sbírkách a charitativní činnosti je také tato poznámka.

0:00
/
0:00

Sbírek se ročně pořádá pěkná řádka a symbolických příspěvků tak mnozí z nás přispějí tolik, že konečné číslo už přestává být symbolické. Přesto je pro mne každé takové přispění příjemným okamžikem. Ať už jde o Srdíčkový, Květinkový či jiný den, Tříkrálovou sbírku nebo právě Světlušku. Nemám rád složitosti a neumím pořádně vypsat ani složenku, nerad někde stojím fronty a tak je pro mne takový den příležitostí, jak zcela jednoduše přispět na dobrou věc a ještě si u toho zvednout náladu.

Vždycky mne sice napadne, kde to žijeme, když se musíme takto na všelijaké projekty skládat. A kde je pomoc státu, kterému odvádíme daně a jiné příspěvky. Na druhou stranu se ale v tomto případě mohu vždy svobodně rozhodnout, zda přispět vůbec chci. Navíc docela přesně vím, kam moje peníze půjdou. Což o mých daních už tak jistě říct nemůžu. Nechápu, proč mám přispívat na prohrané arbitráže či podivuhodné nápady některých našich představitelů, jako byla například mela na posledním CzechTeku.

Ty peníze by se daly utratit určitě mnohem lépe. Třeba zrovna podporou některého z projektů, na které pravidelně v ulicích měst žebrají nejrůznější nadace a fondy.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.