O stromech v Porubě rozhodnou ministerští úředníci

7. březen 2009
Zprávy , Zprávy

O osudu aleje na Kopeckého ulici v Ostravě bude rozhodovat ministerstvo životního prostředí. Plány porubské radnice na rekonstrukci této části města zastavila Česká inspekce životního prostředí. Nařídila, aby se stromy nekácely.

Inspekce se opírá o dřívější rozhodnutí nejvyššího soudu, podle kterého je zapotřebí posuzovat, zda veřejného zájmu není možné dosáhnout jiným způsobem, než že stromy padnou. Projekt se podle ředitelky inspekce Evy Tylové dá přepracovat.

"Požádali jsme pana inženýra Richtára, aby se pokusil nalézt alternativní řešení. To se mu podařilo. V části ulice Matěje Kopeckého dokázal navrhnout řešení, které má stejný počet automobilových stání a navíc zachovává všechny stromy," vysvětluje Tylová.

Místostarosta Ostravy-Poruby Petr Mihálik tvrdí, že za vším je politika. Inspekce se podle něj opírá o projekt, který je z dílny opozičního porubského zastupitele.

"Svými prostranickými názory se nikterak netají, oponentem našeho projektu už byl i v minulosti. Takže mě překvapuje, že Česká inspekce životního prostředí do toho vnáší tyto politické prvky," říká místostarosta.

Vedení radnice ostravského obvodu Poruba potvrdilo, že se proti rozhodnutí inspekce odvolalo a spor se tak přenese na ministerstvo životního prostředí.

Přestože v Porubě v minulosti řada lidí proti kácení stromů protestovala, teď se ozývají i občané z Kopeckého ulice, kteří souhlasí a obávají se třeba toho, že padající větve v aleji někoho zraní.

autor: mik
Spustit audio