Občanská angažovanost a veřejná debata

30. květen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Ostravě jsme mohli v poslední době zaznamenat iniciativu, která se snaží zabránit plánovanému kácení lip v ostravských Komenského sadech. Tuto iniciativu svými vystoupeními podpořila i řada osobností ostravské umělecké scény.

V Česku jsme dnes svědky postupného obnovování veřejné debaty, která tu před rokem 1989 oficiálně prakticky neexistovala nebo byla vykázána do neoficiální opozice a undergroundu. Tím, jak se zotavuje křehký a trochu záhadný organismus občanské společnosti, bývá často měřena i kvalita a vyspělost naší demokracie a svobody.

Za základ této občanské společnosti se většinou považují nejrůznější iniciativy, sdružení, spolky a hnutí a občanský sektor pak bývá tradičně interpretován jako "strážný pes" úřadů a státní moci.

Ve svém okolí jsem v poslední době zaregistroval občanskou iniciativu, které si nelze nevšimnout. Žiji v Ostravě a právě o budoucí podobu tváře tohoto města jde občanskému sdružení Svatý Václav. Toto sdružení se momentálně snaží zabránit vykácení lipové aleje v Komenského sadech v Ostravě.

Nechci se teď pouštět do podstaty argumentů, které vede sdružení s magistrátem. Spíše mě fascinuje to, jak se lidem tvořícím sdružení povedlo rozpoutat o problému rozpravu, jak se tématu odvážně věnují ve svém volném čase bez nároků na honorář či hmotný zisk. O lípách se pořádá řada diskusí a aktivity sdružení podpořilo nebývale mnoho lidí z akademických a z uměleckých kruhů. Prostě na mírně zatuchlé ostravské scéně se vzedmula překvapivě silná vlna občanské angažovanosti ve věcech veřejných.

A ve hře není vůbec málo. Nejde přitom zdaleka jenom o lípy. Vytváří a kultivují se tu totiž pravidla komunikace mezi námi občany a našimi úředníky, formuje se sféra veřejné debaty, ve které může třeba příště jít o něco mnohem důležitějšího než "jen" o stromy.

autor: Jiří Slavičínský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.