Občanská společnost

18. duben 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Naše společnost si po roce 1989 oddychla. Konečně budeme volit politiky, zastupitele, za kterými budeme stát, kteří budou prosazovat naše názory. Konečně zavládne zdravý rozum a "mír nad touto krajinou". Naivní představy těch, kteří podobnou svobodu ještě nezažili, jsou dávno ty tam, o svá práva a zdravý rozum se musíme hlásit razantně a často i na úkor vlastního času, peněz a leckdy i zdraví.

0:00
/
0:00

Za opačné a nesouhlasné postoje nás už sice nikdo nezavře, přesto strach a obavy o vlastní život nebo třeba jen majetek, ztrátu zakázek či zaměstnání v lidech přetrvává. Ti stateční, urputní a chytří spor možná dovedou do zdárného konce, ale samotný boj s větrnými mlýny už vyčerpal kdekterého siláka. I přesto nebo právě proto se lidé spojují. Zakládají občanská sdružení, aby společnými silami zachránili tu kostely, tu krajinnou oblast, čistý vzduch, nebo jen suplují a smysluplně doplňují činnost vládních organizací. Existence takového občanského sdružení znamená hluboký zájem jeho členů o danou věc, někdy i nadšení a energii, nad kterou leckterý státní zaměstnanec kroutí hlavou. Občanská společnost se tomu, myslím, říká. Prozíravý stát ví moc dobře, že bez těchto nadšenců a aktivních lidí, kteří nebudou v hospodě lamentovat nad beznadějnou situací a v konečném důsledku obviní ze všeho tu komunisty, tu kapitalisty by mu mnohé chybělo a zdravě by neprospíval. Ovšem není to tak jednoduché, jak se zdá. Pokud se budete sdružovat za účelem smysluplného trávení času dětí nebo hudebního festivalu, tak vám většinou všichni vyjdou vstříc. Pokud však chcete zabránit devastaci kulturních památek, zachránit ohrožený živočišný druh, zabránit stavbě dálnice přes chráněné krajinné území a podobně, nastane zkouška ohněm. Najednou musíte znát zákony nebo zaplatit z vlastní kapsy ty, kteří je znají, kontaktovat se s odborníky, úředníky, politiky, novináři, církví, ministerstvy, veřejností... A ze zájmu něco změnit nebo rozkrýt, narovnat nebo zveřejnit, se stane velké břemeno. Proto neskrývaně obdivuji všechny ty, kteří se do takového boje pustí. Odměnou jim bývá často nedůvěra, nechuť a nevraživost ze strany opozice, v lepším případě možnost započít diskusi. Nedávno jsem se jedné takové v galerii Fiducia zúčastnila. Jednalo se vlastně a ještě pořád jedná o vykácení čtyřřadé aleje v Komenského parku. Pro mimoostravské - ten je vzácnou přírodní lokalitou, která je plícemi centra Ostravy. Plný sál lidí, kteří měli na kácení různé názory, ukázal, jak jsou podobná fóra užitečná. Pro občany samé i pro naše zastupitele, kteří se od pracovních stolů dostanou ke svým voličům. Ne jako nepřátelé, ale jako partneři, kterým jde o dobro věci. Aspoň doufám.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.