Obce na Bruntálsku bojují o lokální železniční trať

4. prosinec 2010
Zprávy , Zprávy

Na železniční trati mezi Bruntálem a Malou Morávkou nebudou jezdit vlaky ani v příštím roce. Ministerstvo dopravy už zahájilo správní řízení o zrušení tohoto úseku. I když ještě nic není rozhodnuto, obce na Bruntálsku za svou tratí pořád stojí.

Trať je dlouhá okolo 15 kilometrů a občas přiveze turisty do Jeseníků. Jinak tudy neprojede vůbec nic. Je to problém, říká Miroslav Klich z ostravského centra Českých drah.

„Ta trať není zrušená, ale nejezdí se tam. Na zrušení musí podat žádost ministerstvo dopravy. Jak se zruší, tak se může snést kolej,“ dodává Klich.

Nic takového se zatím ale neděje. I když železniční správa a ministerstvo dopravy poukazují na neúměrné náklady, co se týče udržování opuštěného kolejiště.

Tajemník obecního úřadu v Malé Morávce Svatopluk Gottvald ujišťuje, že své koleje obec jen tak nedá. „Trváme na tom, aby se to nezrušilo. Jakmile jednou řeknou, že se ruší dráha, tak nebude ani povolená doprava, kterou my několikrát ročně využíváme. Chceme, aby to tak i zůstalo,“ vysvětluje.

Malá Morávka se sice odvolává a protestuje, ale nikdo neví, co bude dál. Jestli se třeba neobjeví nějaký soukromý dopravce. Paradoxně by tato trať č. 312 měla v příštím roce oslavit 110. výročí vzniku. Místo toho bude mít v jízdním řádu opět prázdná políčka.

autor: mrk
Spustit audio