Obce na Frenštátsku žádají stát o jednání kvůli Dolu Frenštát

19. leden 2016
Zprávy , Zprávy

Obcím na Frenštátsku chybí informace ohledně budoucnosti Dolu Frenštát. Ministerstvo průmyslu a obchodu totiž oznámilo, že ho chce od těžařů koupit. A obce teď chtějí vědět, jaké záměry s šachtou stát má.

Pod Beskydami je podle odhadů přes jednu a půl miliardy tun kvalitního černého uhlí a místní chtějí, aby zůstalo tam, kde je, tedy kilometry pod zemí.

„Byla by to zkáza, narušení krajiny,“ varuje před důsledky těžby důchodce Libor Šrámek. Chodí na fotbal na hřiště s výhledem na těžní věže a o budoucnost šachet se intenzivně zajímá. „O uhlí už takový zájem není, většinou už lidé chtějí plyn nebo elektřinu, tak je to problematické,“ dodává.

Těžbu zdejší obce léta odmítají, poškodila by podle starostky Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňky Leščišinové (sdružení Naše Beskydy) nejen přírodu a turistický ruch, ale i zdejší nejvýznamnější zaměstnavatele.

„Jsou to závody, které vyrábí strojírenská zařízení. Pro ně je podmínkou naprostá neprašnost, žádné otřesy. A vzhledem k tomu, že nám zaměstnávají kolem tří tisíc obyvatel, tak je to pro nás obrovské riziko a obrovská hrozba,“ vysvětluje starostka.

Právě proto chtějí obce vědět, co s šachtou stát zamýšlí a zástupce ministerstva žádají o schůzku. „Zajímá nás, co stát k tomu vede, že chce převzít důl, který je v likvidaci. Na jeho území se nachází stavby, u kterých skončilo povolení jejich využití. Navíc víme, že společnost OKD do něj ročně investovala 60 milionů korun jenom na jeho zakonzervování,“ dodává starostka Frenštátu.

Žádná těžba se nechystá

Ministerstvo průmyslu a obchodu ale zatím žádnou schůzku nechystá, obce musí počkat. „Obce v okolí Frenštátu zatím nemohly být informovány, protože se jedná o předběžně projevený zájem státu. Pouze byla dána managementu a věřitelům OKD nabídka na převzetí lokality a tato nabídka zatím zůstala bez kladné odpovědi,“ vysvětluje mluvčí ministerstva František Kotrba.

Pokud by stát od těžařů důl Frenštát získal, aktuálně se zahájením těžby nepočítá. „Odkup dolu je v podstatě motivován zachováním možnosti nakládat se strategickou zásobou koksovatelného uhlí,“ dodal mluvčí.

O odkoupení dolu Frenštát bude jednat expertní skupina. Společnost OKD zatím nechce odkup dolu komentovat.

autor: iha
Spustit audio