Obce na Frýdeckomístecku chrání nová protipovodňová opatření

12. říjen 2011

Paskov, Sviadnov a Žabeň se už nemusejí bát velké vody z rozlité Ostravice. Na dokončení rekonstrukce staré hráze čekaly obce netrpělivě i proto, že přímo na ní chtějí začít stavět další úsek cyklistické magistrály z Ostravy do Beskyd.

Lidé kolem 3 a půl kilometrové hráze mohou mít klidnější spaní. Třeba paní Karla Klegová, která už má s velkou vodou své zkušenosti.

„Měli jsme vodu ve sklepě i na zahradě. Jsem ráda, že bude od vody konečně pokoj,“ vítá novinku místní obyvatelka.

Dělníci hráz zvýšili a rozšířili tak, aby odolala i stoletým záplavám. Povodí Odry stavbu za 9 milionů korun uspíšilo po dohodě s obcemi.

„My jsme tu rekonstrukci uspíšili tak, aby to odpovídalo harmonogramu cyklostezky,“ říká technický ředitel Petr Březina.

Další úsek cyklostezky se začne stavět zřejmě na jaře

Nový 7 a půl kilometrový úsek propojí pět obcí a bude hotový na podzim příštího roku. Většinu z potřebných 37,5 milionu korun zaplatí Evropská unie.

„Ve Vratimově navazujeme na cyklostezku na tak zvaném slezském náhonu, kde je vybudovaný most. Pokračujeme obcí Řepiště, kolem řeky Ostravice. Cyklostezka potom půjde po povodňové hrázi přes katastr Paskova, celého Žabně a potom do Sviadnova, kde navážeme na úsek, který je už hotov,“ upřesňuje starosta obce Řepiště Rostislav Kožušník.

Celá trasa z Ostravy do Beskyd se připravuje už od devadesátých let. „Ono se to v těch obcích daří těžko prosazovat při tom čtyřletém cyklu střídání zastupitelstev, protože to jsou záměry, které jsou dlouhodobé,“ soudí starosta Sviadnova David Novák.

Z Ostravy do Beskyd by mohli dojet cyklisté po nových stezkách v roce 2013.

Spustit audio

Více z pořadu