Obce protestovaly proti daňové diskriminaci

26. květen 2009

Kozmice, Bělá, Pustá Polom, Mikolajice - to jsou příklady zhruba 25 obcí na severu Moravy, které se dnes zapojily do celostátní protestní akce. Starostům se nelíbí, jak stát plní jejich obecní pokladny a cítí se oproti velkým městům ve velké nevýhodě. Některé malé vesnice proto ozdobily cedule s nápisem "Daňově diskriminovaná obec".

Mikolajice na Opavsku, jedna z nejmenších obcí široko daleko. Čistý daňový roční příjem 1,8 milionu korun na všechno. Kvůli splácení úvěru na nedávnou stavbu obecního domu nezbývá prakticky nic.

"V letošním roce jsme zastavili všechny investice, abychom v příštím roce mohli vůbec jít i do nějakých dotačních titulů," říká starosta Martin Krupa.

Starosta vnímá jako nespravedlivé, že na občana dostane od státu zhruba pětkrát méně než největší města. I když třeba Ostrava podle něj nepochybně plní úlohu spádového místa, pětinásobek považuje za nepřiměřené zvýhodnění. Když totiž nejsou peníze, možnosti jsou téměř nulové. I co se týče lákavých evropských dotací.

"Je tam problém se spoluúčastí. Někdy bývá sice deset procent, ale u velkých projektů, kde je objem peněz třeba 30 milionů korun, tak tři miliony jako deset procent jsou pro obec, která má rozpočet necelé dva miliony, částkou, kterou není schopna unést," upozorňuje starosta Krupa.

Papírové cedule s protidiskriminačním nápisem si dnes ráno v Mikolajicích všiml jen málokdo. Svět daňových výnosů je pro většinu smrtelníků těžko pochopitelný. Když se ale zeptáte jinak, třeba - co by obec mohla mít a nemá, třeba z daní, odpovědi se sypou jedna za druhou.

"Třeba něco pro děti," říká jedna z obyvatelek. "Chodníky tady nejsou a chodit po cestě je nebezpečné," dodává. A další přidává: "Dětské hřiště nebo koupaliště pro děti."

Sdružení místních samospráv tvrdí, že téměř polovinu z rozdělovaných 116 miliard pohltí Praha, Brno, Ostrava a Plzeň, kde ale žije pouze každý pátý Čech. Nevšední protestní akce dnes opět ukázala na problém, o kterém starostové mluví už několik let.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu