Obchodní centra

14. březen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

První silnější paprsky slunce už pomalu signalizují příchod jara. Místo do přírody ale lidé vyrážení do nákupních center, kterých dál a dál přibývá. Kvůli jednomu takovému se v těchto dnech bourá historická tovární budova v centru Nového Jičína.

Kam vyrazit o víkendu? Takovou otázku si s koncem pracovního týdne klade určitě každý z nás. V Ostravě je možností relativně hodně. Obzvlášť, pokud vyjde počasí, může člověk vyrazit třeba do nedalekých hor. A když se někomu nechce zdolávat vysoké kopce, stačí jít kousek za město na procházku do Poodří nebo do ZOO, a nebo vystoupat na haldu Ema.

První teplé sluneční paprsky signalizující brzký příchod jara jsem si na venkov jela s partnerem vychutnat i já. Cestou zpátky domů jsme si řekli, že konci tak krásného dne chybí už jen sklenička bílého vína a něco dobrého k zakousnutí a proto jsme zaskočili do nejbližšího nákupního centra, abychom si koupili vysněné pochutiny. Byla jsem opravdu překvapená, kolik lidí místo do přírody radši vyrazilo korzovat po obchodech. Proti nám se valily davy lidí s taškami plnými jen o trochu méně než při předvánočních nákupních horečkách a mně došlo, že pro stále více lidí se chození po obchodech stává běžnou náplní nejen víkendových dní se psím počasím, ale i těch nejprosluněnějších.

Kde je poptávka, tam je nabídka a tak se není čemu divit, že nová obchodní centra a supermarkety rostou jako houby po dešti. Nový hypermarket, hobby market a nákupní galerie vyroste i přímo v centru Nového Jičína. K nevoli a lítosti mnoha novojičínských obyvatel musela tomuto projektu ustoupit i historická tovární budova, které nikdo neřekl jinak než Tabačka. Bývalá továrna na kuřivo, která v sobě nesla historii i ducha místa. Napadá mě, co se asi stane, až nás jednou v budoucnu nakupování v supermarketech přestane bavit a velká nevzhledná plechová a betonová monstra zůstanou stát opuštěná uvnitř i na krajích měst. Bude nám taky líto je zbourat?

autor: Dominika Rojtová
Spustit audio