Období žabomyších sporů

19. leden 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Sněmovna dnes bude hlasovat o důvěře trojkoaliční vládě premiéra Mirka Topolánka. Že bychom se po sedmi měsících konečně dočkali fungující vlády?

Asi nikdo z nás, kdo šel počátkem léta vhodit svůj hlasovací lístek do volební urny, netušil, jak dlouho bude na novou vládu čekat. Ani po sečtení hlasů, kdy bylo jasné, že poměr sil ve sněmovně bude vyrovnaný, to na tak dlouhé čekání nevypadalo.

Normální, obyčejný a naivní smrtelník - jako jsem já - od politiků očekává dohodu a vykonávání přání a potřeb lidu. Tedy spolupráci na reformách, tvorbě zákonů, rozdělování peněz. Prostě normálně fungující systém. S tím, že levice uvažuje více sociálně a nápady pravicových stran koriguje. A naopak příliš sociální nápady koriguje pravice.

V naší zemi ale poslanci zájmy lidu rozhodně nehájí. Řekl bych, že je tomu spíše naopak. A taky se mi zdá, že jediné, co hájí, je své korýtko a maximálně zájem své strany, nebo ještě lépe svého vůdce. Kdyby tomu tak nebylo, tak bychom vládu měli už dávno. Dávno by jistě bylo i po předčasných volbách, o kterých se před časem tolik mluvilo. Jen u slov to ale taky skončilo. Zatím.

Přiznám se, že už tak čtyři měsíce mě ty parlamentní potyčky a tahanice spíše obtěžují, ve zprávách o nich vysílám s nechutí, pouze z povinnosti. Budu rád, když dneškem vše skončí a vláda s křehkou podporou sociálnědemokratických odpadlíků začne konečně fungovat. Moc tomu ale nevěřím. V naší zemi je totiž možné úplně všechno. A tak by mě moc nepřekvapilo, kdyby stávající období žabomyších sporů pokračovalo ještě další měsíc, dva, tři, čtyři, pět, šest...

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.