Objektivnost soudkyně

20. únor 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Karvinský soud řeší neobvyklé provinění ženy v taláru. Přímo v jednací síni požádala svědka o autogram. Zástupci ministerstva spravedlnosti i soudcovské unie to považují z neprofesionální. Proč šéfové soudu nemohou v tomto případě tvrdě zasáhnout?

0:00
/
0:00

Mít své hobby určitě člověku pomáhá zapomenout na pracovní stresy a starosti každodenního života. Mám kamarádku, která chová papouška Kokeše, jiná vytváří ozdobné květináče a další chodí na taneční kurzy pro ženy. Všechny ale umí oddělit práci a zábavu. A to se karvinské soudkyni nepodařilo. Přímo v jednací síni požádala o podpis svědka. Ten vypovídal v případu, kdy bohumínská radnice žalovala nájemníky z ubytovny, aby se vystěhovali. Svědek, známý zastánce Rómů Kumar Vishwanathan ženě v taláru do jejího bloku napsal, ať zvítězí spravedlnost pro všechny sociálně slabé a Rómy - to vše před vynesením verdiktu a před očima užaslých zástupců radnice. Objektivnost soudkyně dostala v tomto momentu na frak. Šéfové soudu ale nad případem bezradně krčí rameny. Před kárný senát ji za to postavit nemůžeme, říká předseda Jan Chovaniec, stejně to vnímá i mluvčí ministerstva. Je to totiž netypický případ, před kárný senát se soudce nejčastěji dostává za průtahy. Myslím si ale, že sbírání autogramů v jednací síni je stejně nepřijatelné. Průtahy jsou sice změřitelné a změřit důstojnost soudce je trochu těžší. A v tom je podle mě jádro problému. Ti, kteří mohou chování karvinské soudkyně ovlivnit, by měli vědět, že pro veřejnost je pomalý soudce stejně nepřijatelný, jako ten, kterému nemohou důvěřovat pro jeho podivné chování. A mimochodem - dotyčná soudkyně má ve své agendě i rozvody. Tedy spory, se kterými se běžný občan setkává nejčastěji.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.