Obrana před chuligány

12. září 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostravské Bazaly se připravují na utkání Poháru UEFA. Baník čeká příští týden utkání se Spartakem Moskva. Už teď platí různá bezpečnostní opatření, jaké český fotbal dosud nepoznal.

Chcete na vlastní kůži zažít atmosféru pohárového utkání? Pak si vystůjte dlouhou frontu a u pokladny předložte občanský průkaz. Tam si opíší vaše jméno a číslo občanky. Údaje pak dostanete natištěné na své vstupence.

Docela by mne zajímalo, jestli to tak trochu není v rozporu se zákonem. Pokladní fotbalového stadionu určitě není osoba, které bych měl dávat do ruky svůj průkaz totožnosti, natož aby si údaje z něj ukládala do počítače.

Ale zcela to chápu a myslím, že v tomto případě to zcela jistě nebude nikomu vadit. Účast na Bazalech je dobrovolná a řádění chuligánů nebezpečné. Takto se jich na stadion dostane minimum. A když už by se náhodou nějací zakuklenci chtěli projevit, pak bude pro strážce pořádku mnohem jednodušší je najít, pokud by se náhodou některým podařilo schovat v davu.

A má to ještě jednu výhodu. Spekulanti nebudou mít možnost prodávat předražené nebo dokonce falešné lístky, jak tomu bývá na různých velkých žádaných akcích zvykem.

Ale i tak bych byl mnohem raději, kdyby se fotbaloví chuligáni fotbalu vyhýbali. A nejen fotbalu. Trochu mě štve, že se kvůli relativně malé, ale zato silné tlupě pololidí podřizuje zbytek světa. Malá útěcha - aspoň budou mít návštěvníci Bazalů z utkání se Spartakem na památku hezký suvenýr - vstupenku se svým jménem.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.