Obyvatelé Hradiště bojují za osamostatnění obce

25. červenec 2009
Zprávy , Zprávy

U soudu zřejmě skončí boj obyvatel Hradiště za samostatnost této části Těrlicka. Už třikrát sepsali petici, která požaduje referendum, ale tamní zastupitelé to odmítli. Ve sporu jde o výklad nepříliš známé legislativy.

Málo peněz pro Hradiště, prapodivné mezilidské vztahy. To je základem sporu o vyhlášení referenda v Těrlicku. Stovky podpisů pod peticí už nespokojení obyvatelé odevzdali na radnici několikrát a neprosadili zatím nic.

Pan Macura z Hradiště v tom vidí urputnou snahu zastupitelů a vedení obce zamést vše pod koberec. "Někdo si chce situaci ulehčit. Dožít do voleb a nedělat si příliš velké starosti, vše udělat pro svůj klid," míní.

Starostka Těrlicka Lýdie Vašková v tom má také jasno. "Je to snaha určité skupiny občanů," říká a jedním dechem dodává, že referendum nelze vyhlásit, protože není možné Hradiště osamostatnit. Je tam podle ní málo obyvatel. "Při vzniku nové obce musí tato mít nejméně tisíc obyvatel. Nechceme vědomě porušovat zákon," vysvětluje.

Nutnou tisícovou hranici potvrzuje i ministerstvo vnitra. Jenže Hradiště zase tak novou obcí není. Samostatné už bylo a velmi dlouho. "Budeme hledat možnosti, jak ten proces zase rozeběhnout," dodává pan Macura.

Bude to zřejmě pozoruhodná právní bitva. Jednak o referendum jako takové a především o prosazení Hradiště jako samostatné vesnice.

autor: mrk
Spustit audio