Obyvatele Karvinska vyděsil další důlní otřes

4. prosinec 2008

Okres Karviná dnes ráno vyděsila další série podzemních otřesů. Intenzita dosáhla zhruba 3 a půl stupně Richterovy škály. Podobnou sílu měl otřes z konce listopadu, během kterého zemřeli dva horníci. Dnešní událost se naštěstí obešla bez tragických následků, na klidu ale nikomu nepřidala.

"To byl otřes, až mi postel ujela. Bylo to asi nejsilnější, co jsem kdy zažil," říká starší muž na náměstí v Karviné. Dva silné otřesy krátce za sebou tady doslova zacloumaly například budovou radnice.

"Je tady asi měsíc vymalováno a ty praskliny se objevily vyloženě po tom otřesu. Měli jsme docela strach, jestli nám náhodou nezačne unikat plyn," říká tajemník magistrátu v Karviné Roman Nogol a ukazuje prasklou omítku v místech, která ještě včera zářila novotou.

Mluvčí těžební společnosti OKD Vladislav Sobol potvrdil, že se země otřásla v hloubce 600 metrů, naštěstí ale 300 metrů od nejbližší šachty. "Tentokrát jsme nezaznamenali žádné zranění ani jiné nepříjemné události," řekl.

Mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová zatím nedokáže odhadnout, jak velké škody tento nejnovější otřes napáchal. Dá se ale předpokládat, že počet prasklin na domech se opět zvýší.

"Tyto dva otřesy těsně za sebou vypadaly jako výbuchy. Třásl se nábytek, hýbaly se lustry. Vím, že někteří majitelé domů na náměstí už hlásili nějaké škody," dodala mluvčí.

Na otřesy půdy jsou lidé na Karvinsku víceméně zvyklí. Pan Rataj z Orlové dobře ví, jaké to je, když se mu dům postupně rozpadá. Jeden už musel opustit. Přestěhoval se, ale klidné spaní nemá.

"Nyní se to opakuje i v Orlové 4 po otřesu z 23. listopadu. I nový dům praská. Podle toho, jak se to tady vyvíjí, tak to asi neskončí," dodává pan Rataj.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu