Obyvatelé Třinecka znovu blokovali mezinárodní silnici I/11

23. červenec 2010

Obyvatelé obcí na Třinecku ve čtvrtek v podvečer znovu zablokovali tranzitní silnici na Slovensko. Zhruba pět stovek nazlobených lidí se stejně jako minulý týden sešlo v Hrádku před přechodem pro chodce. Část lidí pak přechod obsadila a neustálým přecházením znemožnila na dvě hodiny průjezd automobilům. Stejný byl i cíl - upozornit na kolapsy, které na úzké cestě působí hlavně kamiony a vynutit si na úřadech řešení.


Stop kamionům!!! Tak nazvali organizátoři happening, který tentokrát spojili s koncertem. Na rozpálené silnici nebyla nouze o vypjaté situace. K první došlo krátce po zahájení. Semafor ještě není vypnutý, ukazuje červenou a několik lidí přesto vstupuje do vozovky. Odvádějí je policisté.

„Měli stávkovat dříve, ne až teď, kdy už je to všechno rozkopané,“ říká slovenský řidič kamionu, který na místě uvízl v koloně. „Stejné protesty jsem už zažil v Itálii, Španělsku, Francii, ale nechápu, o co tady jde. U nás v Polsku vypadá každá druhá cesta takhle a kamiony jezdí,“ dodává polský řidič.

Policisté zajistili průjezd jen autobusům a kamionům se živými zvířaty.

Právě kamiony trápí místní nejvíc a zdá se, že ještě několik let budou. Z jednání, která si vynutili organizátoři, vyplynulo, že silnice I/11 nemá alternativu.

„Zklamáni z toho jsme, my jsme řešení nějaké našli, kdybychom mohli odstavovat kamiony na dvě hodiny dopoledne a dvě hodiny odpoledne v době dopravní špičky v tomto regionu. A na té myšlence budeme dále pracovat,“ říká jeden z organizátorů akce Petr Gawlas.

Organizátoři slibují, že nátlakové akce končí. Teď hlavně čekají, s čím přijede na Třinecko koncem měsíce nový ministr dopravy Vít Bárta.

Spustit audio

Více z pořadu