Ocelářské podivnosti

17. březen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Je to vlastně takhle každý rok. A táhne se to už několik let. Předsezónní cíle hokejistů Třince v podobě semifinále a nakonec stejně uups. Postup do předkola play off v posledním kole základní části, a následné vypadnutí, v lepším případě ve čtvrtfinále, to je tradiční evergreen. Nedávno vedení Ocelářů hodnotilo uplynulou sezónu.

0:00
/
0:00

S Oceláři to jde z kopce. A mluvím o dlouhodobé tendenci. Časy, kdy Třinec mohl reálně pomýšlet na medaile a doby, kdy pravidelně patřil mezi ty lepší účastníky ligy, jsou nenávratně pryč. Dokonce kdyby před pár lety nebylo zavedeno předkolo play off, a to pro větší atraktivitu soutěže, a kdyby zůstal striktní model osmi nejlepších postupujících rovnou do čtvrtfinále, Třinec by play off nehrál už podruhé za poslední tři roky. A i v tom jediném úspěšném roce by účast ve vyřazovacích bojích zachraňoval v posledním kole.

Zajímavý je i přístup klubu k trenérům. Před pár dny byl pro příští sezónu potvrzen coby trenér předseda představenstva a sportovní manažer v jedné osobě Pavel Marek. Tedy člověk, který už Třinec několikrát v posledních letech trénoval i když nikdy neslavil s mužstvem nějaký výraznější úspěch. Pavel Marek je také osobou, která už několik let z pozice jedné ze svých mnoha funkcí zodpovídá za složení hráčského kádru.

I obecně je to ale na pomezí tří států s trenéry celkem zajímavé. S Markem bude opět trénovat Břetislav Kopřiva. To jméno už tu mimochodem také bylo. V posledních letech se u mužstva objevoval v různých funkcích také Jiří Juřík. Zkrátka stále titíž lidé. Mimochodem když v létě už podruhé přicházel k mužstvu Antonín Stavjaňa, nevybral si anebo si nemohl vybrat k sobě žádné asistenty, což bývá u nově příchozích koučů normální. Stavjaňovi sekundovali lidé, kteří jsou v klubu už X let.

Těch neobvyklých kroků, nejenom v této sezóně, byla celá řada. Stavjaňa na podzim po prohře v Českých Budějovicích oznámil, že končí. Tak totiž znělo ultimátum od jeho nadřízeného Pavla Marka. Ten ale celou situaci později vysvětlil tím, že se unáhlil. Nakonec stejně Marek Stavjaňu spoluodvolal kolo před koncem základní části. A na lavičku si stoupnul sám.

Podobně můžeme pokračovat. Doslova faux pas skončil tah přivést do Třince brankáře Neuwirta z Washingtonu v průběhu sezóny ke gólmanské dvojici Vojtek, Čechmánek. Takových věcí se ale dá najít víc. A poslední perlička. Ještě čtrnáct dnů po vyřazení z předkola od Plzně Oceláři trénovali na ledě. Věc v českých podmínkách téměř na zápis do Guinnesovky.

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.