Ochranáři bojují proti nelegálním vjezdům a trhání medvědího česneku v Poodří

14. březen 2020 07:50

Právě v tomto týdnu začali ochranáři s kontrolami v Chráněné krajinné oblasti Poodří. Lidé tady často porušují zákon tím, že do oblasti vjíždějí auty nebo chodí mimo vyznačené stezky. Nově se hlídky zaměřují i na trhání medvědího česneku. To je totiž v rezervacích zakázané.

„Jsme Na Honculi v Polance nad Odrou – je to takové první místo, kde kontrolujeme zákaz vjíždění motorovými vozidly a setrvávání v chráněné krajinné oblasti,“ vysvětluje Zbyněk Sovík ze Správy CHKO Poodří.

Teď tady ale žádná auta nestojí a tak vyrážíme na kontrolu přímo na vyznačených stezkách. „Tady zrovna vidíme dva návštěvníky, kteří sešli ze značené stezky. Takže s kolegou za nimi zajdeme a upozorníme na to, že porušují zákaz vstupu,“ dodává Sovík.

Čtěte také

Pracovník Chráněné krajinné oblasti Poodří Daniel Kletenský se legitimuje průkazem a vysvětluje, že lidé nesmějí mimo vyznačené stezky chodit. Dva provinilce posílá zpátky na cestu. Na podobné prohřešky narážíme hned několikrát.

Posledním místem, které nám chybí na obchůzce zkontrolovat je pak Blücherův les. „Sem chodí lidé trhat česnek velmi často. Někdy je to opravdu jen pár lístků pro vlastní potřebu, ale jindy jsou to i plné igelitové tašky. Tady na kontrole návštěvníky vždy upozorňujeme,“ dodává ochranář.

Tentokrát je ale v lese klid a proto se můžeme vrátit zpátky. Prostor u vstupního místa se mezitím zaplnil a několik aut stojí v chráněné oblasti. Protentokrát to řeší ochranáři informačním lístkem za stěračem. Příště budou ale podle nich následovat pokuty.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související