Sněženkové království. V Sedlnicích vykvetly miliony sněženek

8. březen 2019

Okolí Sedlnic na Novojičínsku rozkvetlo chráněnými sněženkami. Koberce bílých kvítků pokrývají tamní zámecký park, okolí kopce Peklisko i Boroveckých rybníků. Všechna tato místa jsou součástí přírodní památky Sedlnické sněženky. A na symbol jara jsou místní patřičně hrdí.

„Sněženky sem údajně došly s ledovcem, ale máme i dvě dochované pověsti, které mluví trošičku jinak. Každopádně sněženky v Sedlnicích najdeme všude tam, kde protéká říčka Sedlnice,“ říká pracovnice infocentra Sněženka Lenka Šimurdová.

Před dvěma lety tady s dobrovolníky dokonce vytvořili i zhruba tříkilometrovou questingovou trasu. „Je to v podstatě taková zážitková trasa – questing je v podstatě o hledačkách nebo o putování s nějakou přidanou hodnotou,“ vysvětluje Šimurdova.

Samotná rostlina se řadí k cibulovitým trvalkám, které kvetou v závislosti na okolních podmínkách a počasí od února do dubna. Poté nad územím Sedlnických sněženek převezme vládu medvědí česnek, se svými výraznými podlouhlými zelenými listy a nezaměnitelným odérem.

Během sezóny ale v Sedlnicích narazíte i na další chráněné druhy rostlin – například lilii zlatohlavou, áron východní, hvězdnatec zubatý nebo lýkovec jedovatý.

autor: mot
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.