Od začátku sametové revoluce uplynulo 31 let. Jak jsme tehdy události vnímali?

17. listopad 2020

V továrnách, v hutích a na dolech – tam se odehrávaly klíčové souboje. Přesvědčit havíře, aby se do protestů zapojili, to bylo naprosto zásadní a odlišovalo to Ostravsko od zbytku republiky.

Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. To je 17. listopad 1939 a 1989.

V Ostravě to začalo bublat a vřít až po brutálně potlačené studentské manifestaci v Praze. Komunisté se tady cítili zřejmě pevně v kramflecích, dokonce v prvních dnech drželi horníky dole v dole – alespoň tak na to na unikátním koncertu v tehdejším Paláci kultury a sportu v Ostravě-Vítkovicích narážel Pavel Dobeš.

Událostem roku 1989 (i těm, co následovaly) jsme se opakovaně věnovali v předchozích letech. Dokumenty, reportáže a nejdůležitější zprávy připomínáme v seznamu. Přečtěte si, poslechněte si.

Některé budovy v Česku dnes budou svítit barvami trikolory. Sametovou revoluci připomenou červeno-modro-bílým nasvícením budovy v Ostravě, Olomouci, Plzni nebo Hradci Králové.

V Ostravě se chystá speciální oslava státního svátku. V 17 hodin a 11 minut se nad Ostravou rozezní česká hymna. Zahraje ji desítka filharmoniků, a to přímo ze střechy Nové radnice. Je to také malý dárek k letošním 90. narozeninám Nové radnice. Ostrava se tak zapojuje do celorepublikové iniciativy Rozsvítíme demokracii státní hymnou.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.