Odboráři rozdávali cestujícím letáky

22. květen 2006

Na devíti velkých nádražích dnes železničáři bojovali za nový zákoník práce. Výjimkou nebylo ani nádraží v Ostravě-Svinově. Rozdávali informační letáky a hovořili přímo s cestujícími. Zároveň doufají, že nedávné prezidentské veto poslanci přehlasují a že zákoník vejde v platnost. Tato norma zaručuje podle organizátorů dnešní akce sociální jistoty a postavení zaměstnance. Pro podporu zákoníku si odboráři vybrali netradiční způsob, který cestující nepoškodil.

Metoda byla jednoduchá. Odboráři s letáky postupně otevírali dveře u vlaku, který se chystal odjet. Z bezpečnostních důvodů je to totiž možné až ve chvíli, kdy jsou všechny vagóny zajištěny. Přesto ale nedošlo k žádným podstatným výkyvům, potvrdil mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj. Ještě před polednem odhadoval, že půjde jen o symbolickou akci. "Proto ani neinformovali vedení podniku o tom, že chystají jakoukoliv akci. A my opravdu doufáme, že nedojde k žádným výraznějším dopadům na provoz podle jízdního řádu."

Logo

Žádné potíže se nekonaly. V Ostravě, kde akce začala o hodinu dřív, rozdali odboráři asi jeden a půl tisíce letáků. Územní tajemník železničních odborů Petr Laga byl spokojen. "Čekal jsem, že budou naštvaní. Nikdo to nenechal nikde na stolku nebo neházel do koše, což nás nejvíce těšilo," řekl Petr Laga.

Ostrava předběhla zbytek republiky proto, že lidem, kteří měli roznášet letáky, nevycházely směny a přišli by tedy pozdě do práce. Takže obavy z možného zpoždění byly mezi ostravskými cestujícími po dvanácté hodině už vlastně zbytečné.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu