Odbory DPO jsou ve stávkové pohotovosti, napětí je i v Tatře

24. březen 2011

Zaměstnanci ostravského dopravního podniku jsou ve stávkové pohotovosti. Jde o výši platů v rámci kolektivní smlouvy. Shodu se nedaří dojednat ani v kopřivnické Tatře.

Zatímco vedení společnosti Dopravní podnik Ostrava (DPO) navrhuje růst mezd o jedno a půl procenta, odboráři prosazují několikrát více a k žádné shodě zatím nedošlo. Předseda odborové organizace DPO Ivo Protivínský odhaduje, že další kolo vyjednávání by mohlo být nejdříve v příštím týdnu.

„Vyjednávání začalo loni 10. listopadu a sešli jsme se už čtyřikrát. Zatím mi to připadá, že zaměstnavatel to protahuje. Stále se vymlouvali, že nejsou kompetentní rozhodnout, že počkáme na nového ředitele,“ říká Protivínský.

Dodal, že vyhlášení stávkové pohotovosti s nástupem nového ředitele do funkce nijak nesouvisí. „Aby si někdo nemyslel, že je to proti němu,“ podotkl odborář.

Napětí sílí i v Tatře

Napětí sílí také mezi odboráři a vedením společnosti Tatra. Ani po čtrnácti kolech vyjednávání se neshodli na nové kolektivní smlouvě.

Zaměstnanci automobilky čekají na dohodu už od listopadu. Jak potvrdil předseda podnikového výboru Pavel Baroň, zatím nenašli společnou řeč v otázce platů nebo ve financování rekondicí a rehabilitací pro zaměstnance.

„Krize úplně nepominula, Tatra se musí vyrovnat s některými věcmi, takže se dohadujeme o všech podrobnostech. Dojednáváme detaily ohledně mezd,“ dodává Baroň.

autoři: mrk , tif , Dominika Rojtová
Spustit audio

Více z pořadu