Odbory Mittalu chtějí zpřísnit podmínky prodeje Vítkovice Steel

29. červen 2005

České ocelářství může přijít o pět miliard korun a několik stovek pracovních míst. Vyplývá to z prohlášení odborářů z Mittal Steel Ostrava. Jde o privatizaci další ostravské ocelárny Vítkovice Steel, kterou by měla získat ruská skupina EvrazHolding. Odboráři se obávají, že bude přerušena dodávka surového železa z Mittal Steel do prodávané ocelárny a že to bude mít velké následky v celém kraji. Zástupci privatizační komise to ale považují za nesmysl a cílené šíření dezinformace.

Je pravdou, že skupina Mittal Steel o druhou ocelárnu Vítkovice Steel usilovala. Ale byla vyřazena z privatizace. Souběžně s tím se řešil poměrně kuriózní spor o dodávky surového železa, který by v důsledku poškodil obě strany.

Martin Pecina, náměstek ministra průmyslu a obchodu, považuje snahu odborů dodatečně zpřísnit prodej vítkovické ocelárny za nepřípustný tlak. Mluvčí Osinku, kterému Vítkovice Steel patří, Eva Kijonková hovoří v podobném duchu.

V ocelárně

"Pokud by k něčemu takovému mělo dojít, pak to bude pro společnost Vítkovice Steel určitě krajní a bolestné řešení, vynucené ovšem nekompromisním postojem koncernu Mittal Steel. Pouze tomuto koncernu pak lze přičítat i případnou odpovědnost za možné nežádoucí dopady v Moravskoslezském kraji," upřesnila Kijonková.

Viceprezident EvrazHoldingu Alexandr Karlašov vylučuje krizový vývoj situace. Surové železo od Mittal Steel Ostrava je podle něj stále tím nejlepším řešením.

Fond národního majetku dostal za úkol vypracovat studii, která ukáže, jak se prodej Vítkovice Steel projeví na zaměstnanosti v Moravskoslezském kraji. V polovině července by měla vše definitivně posoudit vláda.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu