Odbory v ostravské huti protestují proti odstavení jedné ze dvou vysokých pecí

11. květen 2020 08:45

Už téměř dva týdny je huť Liberty Ostrava bez jedné ze dvou vysokých pecí. Své klíčové zařízení podnik odstavil kvůli horšímu odbytu na ocelářském trhu, snížení skladových zásob a snaze ušetřit. Proti tomu se ale postavily tamní odbory, které chystají protestní akce. Ohrožené jsou podle nich stovky zaměstnanců.

„Obavy jsou tady pořád. Kdyby se cokoli nepodařilo, tak ta vysoká pec je odstavená napořád,“ potvrzuje odborový předák v ostravské huti Petr Slanina vznik stávkového výboru. Funkční je teď už jenom jedna vysoká pec a výroba spadla o 20 procent.

„Momentálně chystáme podpisovou akci mezi zaměstnanci, jestli máme jejich podporu. Od toho se budou odvíjet další kroky. Lidé jsou nervózní, protože tato huť za celou svou historii nikdy nejela jen na jednu vysokou pec,“ dodává Slanina.

Čtěte také

Odstávka se dotkla asi 400 zaměstnanců, pořád do práce chodí a nemuseli zůstat doma. „Zatím se nám je kvůli relativně vysokým absencím z důvodu nemocenských a paragrafů daří umisťovat na jiných provozech huti,“ říká mluvčí Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

Ujišťuje, že se pracuje na znovuobnovení provozu. „Vysoká pec číslo dvě teď chladne, nicméně opravy, které už můžeme provádět, se provádějí. V polovině července bude vše hotovo, takže pokud to situace na trhu umožní, můžeme pec opětovně uvádět do provozu,“ dodává mluvčí firmy.

Napětí v huti se zatím nedaří uklidnit. Odbory požadují jasná čísla i termíny a ve hře je například uspořádání velké demonstrace. Rozhodnou další dny.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související