Odepsaná Beruška

10. duben 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Také v Moravskoslezském kraji se stalo nepříjemnou tradicí, že je po rozdělení dotací ohrožena existence některých neziskových organizací. Letos například kvůli nedostatku peněz bojuje o přežití Dětské denní centrum Beruška v Bruntále.

0:00
/
0:00

Moravskoslezský kraj letos dostal od státu 128 milionů korun. Na pokrytí žádostí o dotace na sociální služby by potřeboval asi dvakrát tolik. Některé neziskové organizace proto přišly zkrátka. Bruntálská Beruška nedostala nic. Beruška je mateřská škola pro integraci zdravotně postižených a zdravých dětí. Je malinká - pouze třináct předškoláčků, šest handicapovaných a sedm relativně bez potíží. Nicméně tohle je zařízení podle mého gusta, alespoň co se integrace týká. Děti jsou pěkně společně. Společně se učí, společně si hrají, společně spí. A tak se ty zdravé odmalička naučí vnímat své vrstevníky, třeba na vozíčku - zcela přirozeně. Rozhodně nebudou valit oči na vozíčkáře v obchodě nebo na ulici, jak to někdy předvádí dospělá populace.

Přestože je Beruška jediná svého druhu v Bruntále, od města také žádné peníze nedostala. Právě z přístupu města jsem drobátko rozpačitý. Nechci hodnotit, protože jsem se o Berušce bavil pouze jednou. Nicméně mám pocit, že na úřadu vlastně ani pořádně nevědí, co ve městě mají a ani je to možná nezajímá. Jakoby už tohle dětské denní centrum odepsali: Je to malé a poměrně drahé, tak ty děti převedeme od září do jiné školky. Zdali to bude dobré pro zdravotně postižené předškoláky a zdali s tím budou souhlasit rodiče, není už tak důležité. Když jsem se ptal, co mají dělat rodiče s dětmi v květnu a v červnu, kdy by Beruška zanikla, odpovědi jsem se nedočkal. Vypadá to, že se musí dětské denní centrum spoléhat samo na sebe. Škemrat a prosit o peníze sponzory, snažit se získat peníze z dalších grantů. To všechno proto, aby mohlo fungovat zařízení, na které by město - podle mého - mohlo být pyšné.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.