Odmítaná továrna ve Slezské Ostravě nebude

23. září 2009

Lidé ve Slezské Ostravě vyhráli nad spalovnou. Městští zastupitelé změnili územní plán bývalého dolu Petr Bezruč. Z lokality určené pro lehký průmysl teď bude jádrové území. Změnu chtěla slezskoostravská radnice. Podnikatelé, kteří byli proti, teď mluví i o žalobách.

Lidé obávající se zhoršeného životního prostředí na straně jedné a podnikatelé hájící své firmy na straně druhé. I když se čekala bouřlivá debata, nakonec vše proběhlo v klidu.

Třeba Barbora Šmídová odcházela spokojená. Bydlí v sousedství a vadil jí právě plán jednoho z podnikatelů, který chtěl v lokalitě dělat nábytek a odpad z výroby spalovat v kotelně.

"Spíš ať to území slouží občanům, je to strašně krásná část města a škoda na takovém místě postavit něco takového," říká paní Šmídová.

Záměr na vybudování výrobny nábytku teď kvůli změně územního plánu podle místostarostky Slezské Ostravy Hany Herákové definitivně padá. Podnikatel nedostane dodatečné stavební povolení.

"Nehrozí momentálně na daném území, že by měla vzniknout nějaká kotelna, potažmo spalovna, protože by to bylo v rozporu s územním plánem," dodala místostarostka.

Podnikatel Pavel Prokop říká, že do výrobny nábytku už investoval na 10 milionů korun. S právníky teď připravuje kvůli způsobené škodě žalobu. "Pro mě to znamená likvidaci toho podnikatelského záměru," řekl.

Dnešní rozhodnutí neznamená, že podnikatelé musejí okamžitě skončit, problémy ale mohou mít v budoucnu. Miroslav Žerdík připouští, že jeho firma se nebude moci rozvíjet tak, jak by potřebovala.

"Vzniknou-li nám škody nebo nějaká omezení, musíme toto řešit nějakou cestou buď mimosoudní dohody a pokud se nedohodneme, tak to, co umožňuje právní řád této země," dodává Žerdík.

Vedení slezskoostravské radnice slíbilo, že podnikatelům pomůže najít náhradní pozemky anebo budovy. Počítá s tím, že bývalý důl Petr Bezruč časem promění v nové centrum tohoto ostravského obvodu.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu