Odpad nejlépe třídí ve Lhotce a v Třinci

10. prosinec 2009

Komunální odpad nejlépe třídí lidé na Frýdeckomístecku. Vyplývá to z výsledků šestého ročníku krajské soutěže o Keramickou popelnici. Hodnotí se výtěžnost skla, papíru, plastů a také kovu. Obce a města mezi sebou soutěží ve dvou kategoriích podle počtu obyvatel.

Mezi těmi menšími, tedy mezi místy kde žije méně než 4000 lidí, vyhrála Lhotka na Frýdeckomístecku. Podle starostky Růženy Kopčákové se tam odpad třídí už od roku 1994.

"Hlavní hnízdo kontejnerů máme umístěno v centru, kde vidíme taky z úřadu. Bylo zvykem, že jsme třeba vyběhli z úřadu a upozornili lidi, že co se týče skla, že je barevné sklo, bílé sklo a že se to má třídit. Lidé si třeba nevšimnou. Také ve školce jsou děti vedeny k tomu, aby třídily a aby doma působily na rodiče a odpad byl skutečně tam, kam patří," vysvětluje starostka.

Druhou kategorii už podruhé za sebou vyhrál Třinec. Radnice se podle místostarosty Iva Kantora snaží kontejnery rozmístit tak, aby byly co nejdostupnější.

"Na sídlištích v hustých zástavbách se sběrné hnízdo skládá z nádob na komunální odpad, na sklo, na plast a na papír. To znamená, že dostupnost je velice dobrá a lidé nemusí chodit nikam daleko. Pokud jde o okrajové čtvrti, tam se provádí sběr pomocí pytlů, které se kampaňovitě svážejí," dodává Kantor.

Výsledky soutěže o Keramickou popelnici přinesly i jedno zjištění. A sice, že obyvatelé Moravskoslezského kraje třídí odpad stále více.

"Průměrně jeden občan vytřídil v roce 2008 29,7 kilogramů papíru, plastu, skla, nápojových kartonů. Záměrně do toho nepočítáme kovy, protože většina kovů je sbírána především přes výkupny druhotných surovin," potvrzuje Petr Balner z pořádající společnosti EKO-KOM.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu