Ohrožené památky v kraji potřebují více než miliardovou investici

29. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

V Moravskoslezském kraji je 55 kulturních památek, které jsou často v beznadějném stavu. V seznamu, který pravidelně vydávají památkáři, se odhaduje, že na záchranu by bylo nutné najít minimálně jednu miliardu korun. Mezi nejvíce ohrožené stavby patří deset kostelů a třináct zámků. Starostové obcí se shodují v tom, že dříve, než se najdou desítky miliónů korun, většina historických pokladů pravděpodobně sama spadne.

Typickým příkladem je Chotěbuz na Karvinsku. Zdejší obecní zámek z 16. století je nebezpečnou ruinou. 150 miliónů korun nutných na záchranu - to je z říše snů, říká zdejší starosta Martin Pinkas. "Přispívají k tomu i různí sběrači šrotu, kteří zámek přes naše veškeré snahy občas navštěvují a rabují co se dá."

Propadlé klenby, zdi zničené zatékající vodou, špatné krovy - to odradilo i Muzeum Těšínska, aby tady vybudovalo archeologickou výstavu. Usilovně hledáme někoho, kdo by do toho s námi šel, dodává starosta.

Logo

Šancí mohou být evropské peníze, ale skutečnost je jiná. Starosta popsal začarovaný kruh. Dotace na projekt je podmíněna snahou skutečně zámek opravit. Jenže žádost o finance z evropských fondů musí být podložena nemalými obecními penězi, takže i toto je zatím beznadějná cesta.

Tak bychom mohli pokračovat dál. Rychvald má zámek, který se také rozpadá. Zdejší starosta Jiří Absolon vzpomíná, jak těžké bylo jednání s majitelem. "Památkáři tomu pánovi nabízeli i nějaké peníze a on tam vůbec nepřišel."

Anebo národní kulturní památka - zámek v Kunčicích, které patří pod Slezskou Ostravu. Před šesti lety vyhořel, a to byla asi poslední rána, říká dnes už bývalý starosta obvodu Jaromír Wagner.

Úplně nejhůře je na tom, alespoň podle finančních odhadů památkářů, bývalý kapucínský klášter s kostelem ve Fulneku na Novojičínsku. Střízlivý rozpočet na rekonstrukci dosahuje 200 miliónů korun.

Památky mohou být v soukromých, státních i obecních rukou a přesto bývá jejich osud značně zoufalý. Zmiňovaný zámek v Chotěbuzi podléhá zubu času a je už pravidlem, že lidé telefonují starostovi a upozorňují, že tam zase něco spadlo. I tak může skončit dědictví našich předků.

autor: mrk
Spustit audio