OKD chce rozšířit těžbu pod Karvinou, městu se to nelíbí

27. říjen 2011

Společnost OKD plánuje masivní rozšíření těžby pod Karvinou. Město odmítlo na požadavky těžařů přistoupit. Důlní společnost chtěla dobývací prostor rozšířit i v částech, kde jsou lázně a několik památkově chráněných objektů.

Jedinou lokalitou, o které je radnice ochotna mluvit, je část zvaná Staré Město, obývaná převážně staršími lidmi. V dalších částech Karviné magistrát rozšíření těžby odmítá.

„Nechceme, aby se v Karviné těžilo jako v minulosti za každou cenu a aby se z Karviné zase stávala měsíční krajina a lidé odcházeli z města. To v žádném případě nechceme připustit a vůbec o tom jednat,“ prohlásil primátor Tomáš Hanzel.

Firma usiluje o rozšíření těžby ve třech lokalitách, mimo jiné i v Darkově, kde jsou lázně. Karvinská radnice dobývání připustí jen v místní části Staré Město. Chce ale za to kompenzace nejen pro stovky tamních obyvatel.

Vladimír Sobol ze společnosti OKD potvrdil, že se teď uhelný gigant bude soustředit právě na Staré Město. „Je to pro nás významná lokalita, je tam zhruba 20 milionů tun koksovatelného uhlí, které by zajistilo další budoucnost a rozvoj těžby v Dole Karviná,“ upřesnil Sobol.

autoři: ada , mik
Spustit audio

Více z pořadu