OKD nemůže těžit plyn v Beskydech

13. červenec 2006

Důlní společnost OKD narazila na ministerstvo životního prostředí. To odmítlo plán na těžbu plynu v Beskydech, a to navzdory ujišťování, že jde o věc šetrnou k přírodě i lidem. Ministerstvo tak vyšlo vstříc většinovému názoru veřejnosti a označilo projekt OKD za riskantní. Proti sobě stojí obavy o přírodu a regulérní podnikatelský zájem.

Dlouhotrvající spor je v podstatě velmi jednoduchý. OKD chce využít opuštěný důl Frenštát, stanovit dobývací prostor a zhruba 30 let čerpat důlní metan. Ten by mohl sloužit třeba jako palivo. Jenže těžko byste hledali obec v nejbližším okolí, která by s tím souhlasila. Jarmila Krebsová z ministerstva životního prostředí potvrdila, že zamítnutí má celou řadu důvodů. "Jsou zde hodnotná rostlinná a živočišná společenstva, zvýšila by se i hlučnost, zejména ve fázi přípravy té těžby."

OKD, ředitelství

Zdravý rozum je naštěstí jenom jeden. "Jinak to ani dopadnout nemohlo," reagoval na zprávu ministerstva místostarosta Frenštátu pod Radhoštěm Hanuš Vít.

V podzemí kolem dolu je asi miliarda tun velmi kvalitního černého uhlí. Zatímco OKD vylučuje tento druh těžby, odpůrci jsou přesvědčeni, že za plynem je právě zálusk na uhelné zásoby. Podle mluvčí OKD Věry Breiové firma postoj státních úředníků přijímá. I když považuje za zvláštní, jaké argumenty převládly v otázce metanu, který je čistým zdrojem energie.

"Zatímco všude ve světě je těžba metanu podporována jako ekologické řešení, české ministerstvo životního prostředí jde opačným směrem," řekla Breiová. OKD se tedy prozatím stahuje, ale nevylučuje, že svůj zájem v Beskydech později zopakuje.

Kauza těžby plynu v Beskydech prozatím končí. OKD ujišťuje, že ji to nijak ekonomicky nepoškodí. V každém případě, řeknete-li na Frenštátsku slovo "těžba", počítejte s tím, že se na tyto debaty dlouho nezapomene.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu