OKD vyplatí na dividendách přes pět miliard

27. červen 2005
Zprávy , Zprávy

Ostravská těžební společnost OKD dosáhla rekordního zisku. Po zdanění se hospodářský výsledek dostal na částku 5 miliard 100 miliónů korun, takže se poprvé v historii firmy rozdělovaly dividendy mezi akcionáře. Důvodem byla mimořádně dobrá situace na uhelném trhu. Podle ekonomů se může ale tento trend zastavit anebo dokonce obrátit.

Ze země jsme dostali deset a půl milionů tun uhlí, tržby dosáhly téměř 37 miliard korun, což je o sedm a půl více než v roce 2003. Tak popisuje loňský rok mluvčí OKD Věra Breiová. Více než pětimiliardový zisk - to je podle ní opravdu rekordní číslo.

"Vzhledem k tomu, že rok 2004 byl pro společnost OKD velice úspěšný a dosáhla významného zisku, akcionáři schválili na valné hromadě návrh představenstva a schválili výplatu dividend ve výši 212 korun na akcii před zdaněním," upřesnila mluvčí OKD.

OKD, ředitelství

Firma si tak mohla dovolit osmiprocentní meziroční růst mezd svých zaměstnanců, kterých v OKD pracuje přes 16 tisíc. Průměrný plat dosáhl 23 tisíc korun.

Nemůžeme ale usnout na vavřínech, poznamenal předseda představenstva ovládajícího Karbon Investu Zdeněk Bakala. Uhlí nebo koks označuje jako nevyzpytatelné.

"Je třeba se připravit na to, že ty dobré časy nebudou trvat věčně. V některých segmentech - zejména v koksu už teď dochází k poklesu cen, ale v oblasti energetického uhlí a koksovatelného uhlí je možné, že tato cenová úroveň ještě nějakou chvíli vydrží," řekl už dříve Bakala.

Společnost OKD, respektive Karbon Invest už před časem potvrdila, že zisky chce proměnit v investice. Má zájem především o vstup do polského uhelného průmyslu. Privatizace dolů je u našeho severního souseda ovšem stále hudbou poměrně vzdálené budoucnosti.

autor: mrk
Spustit audio