Okolí kostela v Kravařích na Opavsku se mění k nepoznání

27. březen 2011

Věřící v Kravařích na Opavsku sbírají peníze na rozsáhlou obnovu farního areálu. Část města mezi farou a kostelem se už dočkala nově opravené stodoly přestavěné na společenský sál a dále přibudou mimo jiné místa pro ubytování návštěvníků. Tato rekonstrukce je výjimečná tím, že ji původně měly zaplatit evropské fondy. Nakonec se na ni musí farníci složit sami.

Na začátku byla velká radost. Podle příslibu měla drtivou část dvacetimilionového rozpočtu zaplatit Evropská unie. Jak ale dodává kravařský farář Bohuslav Novák, realita všechno změnila.

„Původně bylo slibováno, že dotace budou v rozmezí 70 až 90 procent. Ale nastala krize a i když jsme uspěli, tak nakonec nám řekli, že nám mohou dát jenom 48 procent a my jsme neměli šanci ten zbytek z vlastních prostředků tak rychle někde získat a proto jsme to museli odříct,“ vysvětluje farář.

I když to vypadalo naprosto beznadějně, práce se přece jen rozběhly. Už stojí nové pódium, v plánu je rekonstrukce společenského zázemí areálu i samotné fary, aby dokázala ubytovat i plný autobus návštěvníků. Místo dvou let to ale bude trvat desetkrát déle.

„Kdo jiný než farníci se teď musí na tom podílet a podílejí se. A myslím si, že jsou poměrně hodně štědří v různých sbírkách, které se tady dělají,“ dodává farář Novák.

A přispívá i radnice v Kravařích. Důkazem toho, že se na podporu věřících dá spolehnout i co se týče peněženky, je zmiňovaná stodola. Zaprášené místo se už před šesti lety změnilo na největší sál ve městě.

autor: mrk
Spustit audio