Okolí propadlého tunelu bude zpevněno betonem

14. prosinec 2009
Zprávy , Zprávy

Svah, v němž se zřítil strop raženého tunelu v Mostech u Jablunkova, chtějí stavaři zpevnit betonem. Nehoda při stavbě železničního koridoru se v polovině listopadu obešla bez zranění, způsobila ale škody přesahující 10 milionů korun. Obyvatelé domu na okraji rozsáhlého kráteru strávili několik dní v hotelu a přerušena byla doprava na mezinárodní trati.

Přes sousední funkční tunel jezdí dosud vlaky omezenou rychlostí. Příčiny nehody šetří policie i báňský úřad. Jak potvrdil Vladislav Beneš, mluvčí firmy Subterra, která tunel staví, zabezpečovací práce začnou začátkem příštího roku.

"V okolí tunelu bude provedeno zhruba 150 vrtů a jejich celková délka, když se to kumulovaně napočítá, bude zhruba 4,5 kilometru. Tato operace slouží k tomu, aby se stabilizovalo geologické prostředí, ve kterém potom bude tunel dokončen," upřesnil Beneš.

Asi 80 metrů dlouhý úsek stavby nově raženého tunelu se v listopadu dvakrát postupně propadl. Na povrchu pak vznikl kráter o rozloze přesahující 7000 metrů čtverečních, který poté firma zavezla zeminou. Případem se zabývá i policie.

Spustit audio