Olašští Romové se v Ostravě loučili se svým králem

18. říjen 2012

Olašští Romové nemají krále. Dnes pohřbili Jana Lipu, který jim vládl 11 let. O nástupci rozhodnou nejdříve za rok, tak dlouho totiž budou držet smutek. 72letý Jan Lipa zemřel v pondělí nemocnici poté, co mu selhalo srdce.

Krátce po desáté hodině svolávaly lidi zvony do největšího ostravského kostela - do Katedrály Božského Spasitele. Na obřadu se sešly asi tři stovky Romů.

„Je to nenahraditelná ztráta a nadlouho mě to poznamená, než se s tím vypořádám,“ říká za zvuků dechové kapely, která hrála před kostelem po celou dobu, Michal Schwarz. Přijel z Prahy a byl Lipův ministr. „Když byly nějaké problémy, všechno vyřešil.“

Přímo u rakve se s Lipou loučili jen jeho nejbližší, ostatní zůstali venku, jak jim velí tradice.

Olaši věří na posmrtný život, a tak svého krále v rakvi vybavili penězi, zlatými prsteny, mobily anebo třeba přehledem zápasů pro sázkaře.

Na znamení smutku si pak romské ženy stříhají vlasy. „Když je nějaká party, svatba, nebo křtiny, žádné takové akce se nemůže účastnit,“ vysvětluje Schwarz.

Mezi smutečními hosty byla i řada cizinců, většinou přijeli ze Slovenska, dorazili i z Itálie a dalších evropských států. Mnozí už dnes chyběli, s Lipou se rozloučili při takzvaném vartování včera anebo dnes ráno. Poslední noc před pohřbem totiž olašští Romové zůstávají s člověkem, kterého ztratili a vzpomínají.

Lipa stál přitom několikrát před soudem, vždy dostal podmínku, naposledy pak před rokem za to, že napadl úřednici, když žádal o sociální dávky.

Nového krále zvolí čeští Olaši nejdříve za rok, někteří naznačují, že by se jim mohl stát Lipův syn Josef Daniš.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu