Olympijská horečka

12. srpen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Taky cítíte, že na vás něco leze? Bude to nejspíš olympijská horečka. Celosvětový sportovní svátek začíná v Aténách už zítra. Až 29. srpna skončí, budeme znát jména 301 novopočeného olympijského šampiona.

Říká se, že přát se má slabším. Nezlobte se, ale nemůžu si pomoct. Budu držet palce ostříleným českým olympionikům. Janu Železnému a Štěpánce Hilgertové. Do Atén se nejedou jen podívat. Narovinu říkají: chceme zlato. A já narovinu přiznávám: přeju jim ho!

Kajakářka Štěpánka Hilgertová má zlaté olympijské medaile zatím dvě. Myslí si, že získat v Řecku třetí, to by byl v zemi pod Olympem něco jako zázrak. Ale pokusí se.

Tuhle jsem ji potkala na výročním plese vodáků. Bylo to loni v zimě, vodáci v Olomouci vyhlašovali své nejlepší.

Pojali to jako jeden velký večírek, ve kterém nikdo nebral nic smrtelně vážně. Především ne sám sebe. A tak každý přišel v šatech, které dávno vyšly z módy. Mnozí vylovili ze skříní modely po babičce, Štěpánka se ustrojila jako ryzí hipísačka. Až bude kličkovat po olympijském kanálu, budu ji mít před očima - holku v batikovaném tričku se znakem míru na prsou. A budu jí držet palce.

Oštěpař Jan Železný si pod olympijskými kruhy zahází dokonce popáté. Byl už v Soulu, Barceloně, Atlantě i Sydney. Z Atén by si rád přivezl čtvrté olympijské zlato.

Jenže tenhleten atlet světové extratřídy neváhal přijet také do Ostravy. Na letošní Zlaté tretře házel jako o život. A pak se trpělivě půl hodiny podepisoval fanouškům u plotu. Chtěl jim poděkovat za to, že když závodil, skandovali jeho jméno. Nic takového prý nikde jinde nezažil. A že už se nazávodil...

Než z ostravského tartanu odešel, složil fanouškům poklonu. "Tohle není jeden z nejlepších mítinků, na kterých jsem závodil," řekl. "Tohle je ten nejlepší." A myslel to vážně. Až bude jeho oštěp svištět aténským vzduchem, budu mu držet palce.

Hilgertová i Železný zůstali nohama na zemi. Jsou to zkušení sportovci a dávno dospělí lidé, kterým se s největší pravděpodobností ani z třetí, ani ze čtvrté olympijské medaile nepodlomí kolena. Zůstanou stejní. A tak jim budu držet palce.

autor: Jana Bohušová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.