Olympijská matematika

26. srpen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Kdy může být sportovec spokojenější, než když vyhraje zlatou olympijskou medaili a ještě si ve své disciplíně připíše světový rekord. Přesně to se na olympiádě v Aténách povedlo ruské tyčkařce Jeleně Isinbajevové. Jenže atletka nový světový rekord upekla přesně podle receptu. A ten má jeden háček.

491 cm. To je nejčerstvější maximum, přes jaké se kdy přehoupla žena o tyči. Jelena Isinbajevová v Aténách vylepšila svůj vlastní dosavadní rekord o nejmenší možnou míru - o jediný centimetr.

Byla štěstím bez sebe. Trenér a diváci také. Viděli na vlastní oči, jak padá - totiž v tyčkařském případě spíše nepadá - rekordně nastavená laťka. Ruska byla v dobré kondici i náladě. Nikdo nepochyboval, že by byla skočila i víc. Jenže nechtěla. Ani se nepokusila.

Důvod zní smutně neolympijsky - jde o peníze. Atletka taktizovala. Každý - byť jen o centimetr překonaný - světový rekord pro ni znamená tučnou prémii. Kolikrát rekord překoná, tolikrát dostane odměnu. Kdyby světovou laťku zvedla o deset centimetrů najednou, dostala by stejné peníze, jako když ji zvedne o jediný. Ovšem když ji o jeden centimetr zvedne desetkrát, pokaždé na jiných závodech, dostane prémií hned deset

Jednoduchá matematika, která se vyplácí finančně, ale nemusí se vyplatit sportovně. Příkladem je legendární tyčkař Sergej Bubka. Odborníci říkají, že měl ve své nejlepší formě na to, aby skočil 6 a půl metru vysoko. Jenže postupoval jako Jelena Isinbajevová - míru si zvedal po centimetrech. A než vyšplhal k 6:30, forma byla ta tam.

Možná na tuto snovou výšku dosáhne jednou někdo jiný. A jestli se toho Bubka dožije, myslím, že ho to nejspíš bude mrzet.

autor: Jana Bohušová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.