Olympijské pochybnosti

13. srpen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Řecku dnes začíná největší sportovní událost světa. Olympijské hry jsou pro drtivou většinu sportovců absolutním vrcholem, ke kterému směřují své úsilí. Zakladatel novodobých her baron Pierre de Coubertin by se ale zřejmě hodně divil, kam tato událost po více než sto letech dospěla.

Olympijská myšlenka je jistě nanejvýš chvályhodná. Jestliže se každé čtyři roky na jednom místě sejdou nejlepší sportovci této planety, aby společně změřili síly a svými výkony potěšili oči statisíců diváků na stadionech a miliónů u televizních obrazovek, pak proti tomu nelze nic moc namítat.

Stále častěji se však objevují varovné signály, že něco není v pořádku. Vezměme jen právě začínající olympiádu v Aténách. Náklady, které zahrnují vybudování chybějících nebo modernizaci existujících stadionů, stavbu nových příjezdových komunikací a další související infrastruktury přesáhly v přepočtu dvě stě miliard korun. Považte, že to je zhruba čtvrtina českého státního rozpočtu! Je ale zároveň vysoce pravděpodobné, že Řekové tyto náklady pokryjí z prodeje televizních práv. Chceš koukat na olympiádu? Tak hezky zaplať a nešetři! Výdajové i příjmové položky prostě rostou do závratných výšin. Jde tady ještě vůbec o sport? Nevládne hrám komerce? Asi záleží na vkusu. Na misku negativ je možné přihodit další položky. Úplatkářské aféry, které v minulosti tu a tam provázely výběr pořadatelských měst, zasely pořádnou dávku pochybností o čistotě olympijských funkcionářů. Ani sami sportovci ale v devalvaci ducha fair-play nezaostávají. Dopingových skandálů už byla na těchto vrcholných akcích taky pěkná řádka.

A tak se ve mně bijí dva pocity. Jako zanícený sportovní fanda bych rád obdivoval skvělé výkony na hranici lidských možnost. Jako progresivní skeptik se ale těžko zbavím dojmu, že je cosi shnilého v hnutí olympijském. Když k tomu připočtu, jak přísná bezpečnostní opatření na ochranu sportovců v Aténách panují, pak mi z toho vychází jediné. Takhle to pan Coubertin určitě nemyslel...

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.