Opakované volby v Havířově vyhráli komunisté

17. prosinec 2006

Sobotní opakované komunální volby v Havířově vyhrála KSČM. Dostala 30,79 procenta hlasů. Druhá se ziskem 28,41 procenta hlasů skončila ODS, která v říjnovém hlasování zvítězila. Třetí ČSSD dostala 23,53 procenta hlasů. K volbám ale přišlo podstatně méně voličů než na podzim.

Pouze každý pátý volič přišel v sobotu v Havířově k urnám. Je to o celých deset procent méně než na podzim. "Přicházeli hlavně starší. Lidé už tak nějak o volby ztrácejí zájem," postěžoval si na nízkou volební účast místopředseda jedné z okrskových komisí Luděk Prefeta.

volby

V havířovských komunálních volbách se o hlasy ucházelo 17 politických stran a hnutí. Hlasování se v tomto statutárním městě muselo opakovat kvůli tomu, že se u předchozích voleb objevil na druhém místě kandidátky ČSSD zesnulý náměstek primátorky Martin Balšán, který dostal přes 4 tisíce hlasů. Některé komise přitom jeho hlasy započítávaly, jiné zase ne.

Nezávislá kandidátka a dosavadní primátorka Milada Halíková, která byla lídrem KSČM, je s výsledkem voleb spokojená. Komunisté spolu se sociální demokracií získali 26 křesel v 43členném zastupitelstvu. "Jsem samozřejmě ráda, že to i přes ty antikomunistické útoky hlasování neovlivnilo, a že to už lidé zkrátka neberou. Výsledek beru jako ocenění čtyřleté práce na radnici zastupitelů za KSČM a ČSSD," řekla Milada Halíková.

Pravice po opakovaných volbách ztratila šanci ovlivňovat dění ve městě. ODS dokonce oproti podzimnímu hlasování jeden mandát ztratila. "Výsledky voleb jednoznačně ukazují, že jsme nejvíce levicové město v republice. Voliči se pak těžko mohou divit, že tady nenacházejí práci, že tady nepřicházejí zdroje, že se sem mladí lidé nevracejí," netajil se zklamáním Petr Podstavka (ODS).

Na rozložení sil na radnici se politické strany v Havířově dohodly ještě před nařízením nového hlasování. Na spolupráci komunistů se sociálními demokraty by se tak nemělo nic měnit.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu