Opava bude dalším městem, které zveřejní materiály ze zastupitelstva

6. září 2011

Opava možná bude dalším městem v regionu, které se více otevře veřejnosti. Zvažuje, že na internetu bude zveřejňovat kompletní materiály, o kterých jednají zastupitelé. Už dříve se k tomu rozhodla Ostrava, Nový Jičín a také Moravskoslezský kraj.

Každý člověk si tak může přesně zjistit, co se v jeho městě děje, a to přes internet, třeba z pohodlí domova. „Tento krok hodnotíme pozitivně a myslíme si, že by to měl být i příklad pro ostatní města,“ oceňuje nový přístup k veřejnosti Vladan Brož z Transparency International.

Ostrava a Nový Jičín podklady zveřejňují tři dny před samotným jednáním zastupitelů, Moravskoslezský kraj přímo v den zasedání. Podle mluvčí kraje Šárky Vlčkové je to dostačující.

„Nezaznamenali jsme žádné signály nespokojenosti, proto v tuto chvíli neuvažujeme o žádné změně jednacího řádu,“ dodává Vlčková.

Například v Novém Jičíně systém nastavili tak, že si každý může později přes internet zjistit, jak o kterém problému hlasoval konkrétní zastupitel.

Jaké možnosti nabídne Opava, zatím jasné není. Obecně chystá změny v používaných informačních technologiích.

„V momentě, kdy to bude realizováno, chceme, aby byl dálkový přístup i pro občana a mohl si to prostě v klidu, třeba i v sobotu večer, prohlížet na internetu,“ potvrzuje náměstek primátora Daniel Žídek.

V Karviné na internetu zjistíte jen program a materiály si můžete přečíst třeba přímo na zastupitelstvu. O jejich přímém zveřejňování zatím podle mluvčí Šárky Swiderové neuvažují.

„Lidé příliš nemají zájem nejenom o zasedání zastupitelstva, nenahlížejí ani do materiálů. V podstatě za celý rok sem může kdokoli přijít před zastupitelstvem i po něm a uvidí kompletní materiál a ty návštěvy jsou jedna dvě do roka,“ říká Swiderová.

Systému se do budoucna nebrání ani Bruntál. Záleží na požadavku lidí. Na druhou stranu radnice upozorňuje, že zveřejňování je pro menší úřady technicky i personálně náročné. Úředníci totiž musejí dávat pozor například na zákon o ochraně osobních údajů.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu