Opava bude místo státu vykupovat pozemky pro obchvat města

6. březen 2010
Zprávy , Zprávy

Boj o peníze na stavbu silnice mezi Ostravou a Opavou pokračuje. Na úsek u hrabyňských kopců je připraveno místo požadované jedné a půl miliardy korun pouze 300 milionů a starostové stupňují tlak na ministerstvo dopravy. Teoretická šance přece jenom existuje.

Současným tempem se bude deset kilometrů stavět třináct a půl roku, stěžuje si Pavel Vítek ze Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje. A jak dodal, byla to chyba od samotného začátku. "Někdo ty stavby rozestavěl, někdo ty smlouvy o dílo podepsal a přece musel vědět, že najednou se neobjeví dalších sto miliard," poznamenal.

Náměstek ministra dopravy Tomáš Kaas slibuje, že se pokusí najít peníze v jiných operačních programech, než je ten dopravní. "Jsem určitě optimistou, protože si to vzal za své pan premiér a skutečně sleduje čerpání všech operačních programů s tím, že tam, kde k tomu čerpání nebude docházet, bude chtít, aby tyto prostředky byly přesunuty na programy, které jsou čerpány a potřebují ještě navýšit," řekl náměstek.

Evropská dotace by byla v podstatě výhrou, protože pak by stát svou část přidat musel. Jenže realita je zatím nejistá. Dokonce stát nemá ani na to, aby zaplatil výkupy pozemků na východní obchvat Opavy. Zhruba 40 milionů korun tamní radnice uvolní ze svého, aby se příprava stavby nezastavila.

"Když jsme si brali 400milionový úvěr v roce 2009, jedním z potenciálních výdajů byly právě výkupy na obchvaty. Zatím jsme ty peníze nedočerpali, takže je máme k dispozici," dodává primátor Zbyněk Stanjura.

Silnice I/11, strategická spojnice východu a západu regionu, má hned několik složitých míst. Kolem Vřesiny se nedaří vykupovat pozemky na takzvanou Prodlouženou Rudnou. U hrabyňských kopců klesají státní investice. O obchvatu Krnova a dalších částech ani nemluvě. Starostové ale ujišťují, že v tlaku na stát nepoleví.

autor: mrk
Spustit audio