Opava chce získat z evropských fondů stovky miliónů

5. leden 2010

Boj o evropské dotace - i tak bude vypadat rok 2010 očima starostů a primátorů. V Opavě jde o tři velké investice - modernizaci Slezského divadla, opravu Domu umění anebo přestavbu Kulturního domu Na Rybníčku. Na opavské radnici vládne optimismus.

Nejde o malé peníze. Integrovaný plán rozvoje města pracuje se stovkami milionů korun. "Já jsem optimista. V této chvíli už běží výběr dodavatele na rekonstrukci divadla a Domu umění, takže zhruba za rok bychom se mohli setkat při otevření opravených prostor," říká opavský primátor Zbyněk Stanjura.

Co se týče Slezského divadla, tam by měly být změny za zhruba 70 milionů korun více než výrazné. Podle ředitele Jindřicha Paskera je nutné vyměnit prakticky veškeré technické vybavení. Počínaje klimatizací, aby diváci a herci v létě netrpěli.

"Rekonstrukce zahrnuje v podstatě celou výměnu a modernizaci jevištní techniky, zvukové či světelné aparatury," vyjmenovává ředitel.

Tento rok by se tedy mělo divadlo ponořit do pracovního tempa, nejen co se týče dramaturgického plánu. Po rekonstrukci slibuje ředitel Pasker nové možnosti.

"Dám příklad. Chtěli jsme třeba dělat pohádku Zimní královna. Samozřejmě napodobit sníh a další věci technickou formou je velice náročné a drahé, kdežto pomocí projekcí jsou náklady minimální," dodává.

Integrovaný plán rozvoje města Opavy má celkem čtyři velké položky. Tou zbývající, o které jsme ještě nemluvili, je přeměna bývalého bankovního paláce na Obecní dům. Ten byl otevřen ještě před Vánoci.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu