Opava připravuje velkou revitalizaci sídliště Kateřinky

24. červen 2009
Zprávy , Zprávy

V Opavě se schyluje k jedné z největších investičních akcí za poslední roky. Tamní zastupitelé projednali plán na oživení sídliště Kateřinky, které čeká na výraznější obnovu už celá desetiletí. 170 miliónů korun z evropských fondů by mělo zajistit například zateplení panelových domů, úpravy zelených ploch anebo parkovacích míst. Už v létě by mohli žádat o peníze první majitelé nemovitostí.

I když se celková suma oproti původním plánům mírně ztenčila, nakonec vše zachraňuje slabší koruna vůči euru. "V zásadě se dá říct, že to, co jsme chtěli, jsme pro Kateřinky získali," dodává opavský primátor Zbyněk Stanjura.

Už letos by tak měly být vidět nové fasády téměř z poloviny dotované Evropskou unií, opravené střechy a další vybavení domů. Právě to se týká vlastníků, kteří už brzy začnou předkládat své žádosti.

Už teď jsou ale slyšet hlasy, že příspěvek by měli dostat i ti, kteří domy zateplili už dříve ze své kapsy. Žádná zpětná dotace se totiž nevyplácí. "Řekla bych, že je to takové trochu nefér. Pokud by se přispělo, našlo by se tady ještě hodně věcí, které by se daly vylepšit," říká jedna z obyvatelek, která spolu se sousedy splácí novou fasádu panelového domu.

Má částečně pravdu, dodává primátor Stanjura. Proto se potíží neobává. "Protože když už zateplili dřív, určitě věděli, proč to dělají. Dříve se jim vracejí úspory - možná už platí méně za teplo, než by platili doposud. Starají se o své bydlení. Možná ti, kteří zateplili, nestihli opravit výtahy a mohou opravit ty výtahy, takže to není jen o zateplení, ale jsou tam i ty výtahy," říká primátor.

Opavský magistrát ujišťuje, že udělá všechno pro to, aby se vlastníci domů, mezi které rozdělí zhruba 40 milionů korun, dozvěděli všechny potřebné informace včas.

autor: mrk
Spustit audio