Opavská radnice odškodní majitele poničených hrobů

24. březen 2009
Zprávy , Zprávy

Opavský magistrát odškodní majitele zničených anebo poškozených náhrobků. Reagoval tak na největší případ vandalismu ve městě za poslední roky, kdy tři pachatelé bezdůvodně zdemolovali stovku hrobových míst v části Kateřinky.

Radnice plánuje opravu opěrné hřbitovní zdi a také nové osvětlení tohoto prostoru, který patří městu a církvi. Potvrdil to mluvčí opavského magistrátu Jan Šindler. Co se týče odškodnění, úřad čeká na přesný seznam obětí tohoto vandalského činu.

"Městská rada bude v dubnu projednávat návrh na finanční odškodnění poškozených. Město zároveň prosí všechny, kteří mají své rodinné hroby pojištěny, aby zaslali kopii hlášení o pojistné události do kanceláře primátora. V nejbližší době rozešle město dopisy poškozeným lidem. Radnice prosí ty, kteří ještě nepodali hlášení o škodě, aby poskytli policii potřebné výpovědi pro úspěšné dořešení případu," dodal mluvčí magistrátu.

Trojice pachatelů ve věku 18 až 20 let notně posilněná alkoholem poničila v polovině března na sto náhrobků na Městském hřbitově v Opavě-Kateřinkách. Policie mladíky stíhá pro trestné činy výtržnictví a poškozování cizí věci.

autor: mrk
Spustit audio