Opavské oslavy

22. duben 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Město Opava se chystá náležitě oslavit výročí 780 let od první zmínky o městě. Oslavy se odehrají v září, ale různé doprovodné akce probíhají už od začátku roku. Chystá se velký historický den s historickým jarmarkem, ples v opeře pro významné osobnosti, den partnerských měst Opavy, a další dny budou rozděleny žánrově - na Opavu filmovou, divadelní, výtvarnou, literární, sportovní a hudební.

V nich dostanou příležitost prezentovat se vždy představitelé daného žánru ať už profesionálové nebo amatéři. Celý týden vyvrcholí koncertem skupiny Olympic. Kromě toho probíhá sochařské sympozium, jehož výsledkem bude pravděpodobně několik nových soch na veřejných prostranstvích města. Plán konkrétních akcí na bohatý zářijový týden se samozřejmě teprve chystá a pracuje na něm několik skupin lidí.

Město Opava ale pořádá i jiné dva velké festivaly - Další břehy na jaře a Bezručovu Opavu na podzim. Ve srovnání s oslavami jsou tyto tradiční akce jen chudým bratříčkem. Bezručova Opava, byla loni výjimečně dlouhá, trvala měsíc a nabídla celkem 50 pořadů. Stála zhruba milión korun. Ta letošní má zatím rozpočet 850 tisíc korun a její program rovněž připravuje tým lidí. Letošní jedenáctidenní Další břehy, které nabízejí 25 samostatných pořadů, mají rozpočet zhruba 300 tisíc korun.

Oslavy města včetně některých doprovodných akcí tedy budou zřejmě vskutku velkolepé a superlativní, neboť město na ně uvolnilo ze svého rozpočtu 3 milióny korun a další finance hodlá získat také z jiných zdrojů. Úvahy o tom, zda budou či nebudou tyto prostředky chybět někde jinde už nechávám na vás, milí posluchači. Ale každopádně, na opavské zářijové oslavy jste zváni i vy.

autor: Petra Chroustová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.