Opavskou léčebnu několik let trápí nezvyklý problém

1. březen 2010

Psychiatrickou léčebnu v Opavě sužuje už několik let velmi neobvyklý problém. Stovky havranů si vybraly jako hnízdiště vysoké stromy přímo mezi pavilony. Kromě nánosů výkalů jde také o velký hluk, který má nepříjemný vliv na pacienty s duševními nemocemi. Kvůli platným zákonům je léčebna v pasti. Havran je chráněným živočichem a s takovou situací nikdo nepočítal.

Neustálé krákání je tady slyšet prakticky po celý den, i během noci. "V místě žije odhadem kolem 300 havranů," říká Václav Glabazňa z technického oddělení opavské psychiatrické léčebny.

Problém možná na první pohled malicherný a úsměvný. Ale po měsících a letech těsného soužití je všechno jinak, ujišťuje Václav Glabazňa. Všichni v léčebně doufají, že havrani nepřinesou nějakou nemoc.

"Máme několik petic pacientů, máme stanoviska primářů, kteří to hodnotí jednoznačně negativně. Z technického hlediska je to skoro neřešitelná věc, protože většina hnízd je ve výšce 20 metrů a ukryta hluboko v korunách. Čili s běžnou technikou se tam dostat nedá," dodal.

Je to velmi neobvyklé a nešťastné spojení, soužití hejna havranů s duševně nemocnými pacienty. To jsou slova Petra Stýbla z Českého svazu ochránců přírody. "Asi nejlepší by bylo, kdyby se pacientům zvukově zaizolovala okna. Žádné jiné řešení prakticky neexistuje. Samozřejmě jsou řešení absurdní jako přestěhovat léčebnu doprostřed polí, kde pravděpodobně kromě skřivánka nic jiného nevrzne. Taková řešení pro nás ochránce přírody ale nepřicházejí v úvahu," dodává Stýblo.

Psychiatrickou léčebnu v Opavě jasně podpořili zatím jen hygienici a uprostřed havraního hnízdiště se tak i nadále budou rodit zoufalé plány na nějaké účinné řešení.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu