Opavský detenční ústav je zatím prázdný

29. říjen 2009

Opavský ústav pro duševně nemocné odsouzené je zatím prázdný. Nové speciální zařízení pro umístění zvláště nebezpečných a duševně nemocných odsouzených je už zčásti otevřené, ale stále bez využití. Během návštěvy opavské věznice to řekla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

V tuto chvíli jsou v detenci pouze dva odsouzení v Brně. Psychiatrické ústavy přitom opakovaně potvrzují, že nebezpečných deviantů léčí mnohem více. Podle ministryně Kovářové je problém v tom, že nová detence se vztahuje pouze na případy od začátku tohoto roku. Věří, že do dvou let se situace změní.

"To znamená, je otázka blízké budoucnosti, kdy vybalancujeme odpovídající množství takových ústavů a míst. A zatím využijeme prázdná místa právě pro odsouzené, které nám nad kapacitu naplňují věznice," upřesnila Kovářová.

Opava má zatím 70 lůžek zabezpečovací detence a dalších 80 čeká kolaudace v prosinci. To, že speciální pracoviště nezahálí, potvrdil i ředitel tamní věznice Ivo Turok. Nápravné zařízení může díky tomu přechodně vyřešit problém velkého počtu vězňů.

"Do doby, než vznikne praktická potřeba využívat zrekonstruované prostory pro zabezpečovací detenci, budou tyto kapacity využity pro odsouzené vězně, konkrétně pro odsouzené muže kategorie dozor," upřesnil Turok.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu