Opavský hokejový klub přečkal další problémy s hospodařením

10. září 2019 06:20

Opavští zastupitelé zachránili už druhý sportovní klub ve městě. Loni v únoru uvolnili 24 milionů korun, které nutně potřeboval k přežití tamní fotbalový klub SFC. Teď přišel na řadu hokej. Nedávná kontrola hospodaření odhalila údajně velmi závažné chyby, a to hlavně v účetnictví.

„Informace jsou každý týden nějaké jiné. Pevně věříme, že se tady hokej začne hrát pořádně,“ posteskl si před více než čtyřmi lety jeden z hráčů druholigového HC Slezan Opava kvůli nejasné budoucnosti. „Kdybychom se raději soustředili na hokej a ne na takové věci,“ dodal.

Pak se střídali jednatelé, problémy s financováním ale pokračovaly. Vyjádření tehdejšího primátora města Martina Vítečka (SNK) z roku 2017: „Oslovili jsme dvě advokátní kanceláře. Jedna řeší možná hospodářská pochybení bývalých jednatelů.“

Právě Martin Víteček se pak spolu s Lubomírem Tobolkou stal přímo jednatelem městského hokejového klubu. Oba ovšem rezignovali ještě před zveřejněním nejnovější kontroly hospodaření, která nedopadla dobře.

„Vyšlo najevo, že byly neoprávněně použité prostředky. Ne, že by byly zcizeny, ale byly vynaloženy na neuznatelné náklady,“ říká náměstkyně primátora za sdružení Piráti a Opavané Hana Brňáková.

Tlustá čára za minulostí

I když jde o výrazně nižší sumy než u fotbalu, přes 100 tisíc korun, hokejový klub by to mohlo vážně ohrozit. Zastupitelé ale nakonec velkou většinou rozhodli o tom, že se pohledávky smažou.

„Děláme tlustou čáru, nechceme to nějak dramatizovat. Chceme, ať má hokej sponzory, ať kluci a děti hrají, ať to prostě funguje,“ dodává Brňáková.

Nic jiného se dělat už nedalo, myslí si opoziční zastupitel Marek Veselý (ODS). „Asi nemá smysl trestat hokejisty, respektive spolek tím, že by se stáhla dotace. Stejně jsme deklarovali, že jim ty peníze chceme dát. Už se, doufám, dočkáme, že ten klub začne fungovat normálně a podle předpisů,“ říká Veselý.

Oba bývalí jednatelé klubu se diskuse nezúčastnili a na jednání zastupitelstva nepřišli. Už dříve ale odmítli, že by se v klubu hospodařilo špatně.

autor: mrk
Spustit audio

Související