Opavským primátorem bude historik a pedagog Zdeněk Jirásek

4. listopad 2010

Po téměř třítýdenním vyjednávání je v Opavě jasno, kdo povede tamní magistrát. Novým primátorem se stane sociální demokrat Zdeněk Jirásek a vítězka voleb Pavla Brady ze sdružení SOS PRO OPAVU bude jeho první náměstkyní. Koaliční dohodu podepíší obě strany dnes večer.

Pavly Brady, která dohodu označila jako kompromis, jsme se zeptali, zda to nevnímá jako zradu na voličích. Původně totiž tvrdila, že její prioritou je funkce primátorky.

„Takové reakce vnímáme celou dobu od voleb, že když jsme měli nejvíce hlasů, měli bychom mít i primátorku. Ale politika je taky o kompromisu a v dané situaci, kdy máme v uvozovkách pouhých čtrnáct mandátů, se nedalo moc jiného dělat,“ řekla Brady.

Zdeněk Jirásek jako nový primátor doufá, že koaliční dohoda zajistí na radnici politický klid. "Především si myslím, že to je velmi slušný základ pro budoucí vztahy ve vedení města," řekl.

SOS PRO OPAVU obsadí klíčový post náměstka pro správu majetku a celkově bude mít většinu hlasů v městské radě. Vzhledem k ČSSD bude poměr 7:4.

V opozici po letech ve vedení města skončila ODS, které voliči letos přidělili svými hlasy devět křesel. V opozici bude i KSČM a KDU-ČSL.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu